Снимка ЕППоловин българка се изправя срещу Орбан в Унгария. Популярността й

...
Снимка ЕППоловин българка се изправя срещу Орбан в Унгария. Популярността й
Коментари Харесай

Половин българката Клара Добрев се изправя срещу Орбан на изборите в Унгария

Снимка Екологичен потенциал

Половин българка се изправя против Орбан в Унгария. 

Популярността й пораства. 

Унгарката Клара Добрев (49 г.), чийто татко е българин, се оказа главен претендент в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите следващата година, демонстрират частичните резултати от вътрешни избори, представени от Ройтерс и БНР.

Добрев, чиято кандидатура дава опция за първа министър-председателка на страната, се съревновава с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на изборите за градоначалник на столицата през 2019 година претендента на премиерската партия ФИДЕС.

Предварителните резултати от първия кръг от вътрешните избори се чакат по-късно през днешния ден.

Според неокончателните резултати Добрев, кандидат-премиер на лявата Демократична коалиция, води с 33,7%. Карачон е втори с към 29 на 100 от гласовете.

Ако нито един от претендентите не завоюва над 50%, ще има втори кръг.

Родената в София Добрев от майка унгарка и татко българин е заместник-председателка на Европейския парламент. Обещава да понижи бедността и да работи за най-скорошен банкет на Унгария в еврозоната.

Тя е брачна половинка на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил ръководител на унгарския Народното събрание.

Шест партии, в това число социалистите, Демократичната коалиция, либерали и някогашната крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „ Йобик “, сплотиха силите си против Орбан за вота следващата година. Това е първият единен фронт против премиера националист, откогато той пристигна на власт през 2010 г. 

За момента анкетите дават почти еднакъв резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР